Stilen

Tradition

Självförsvar

 

Systemet

Kombatan kombinerar traditionella och moderna kampprinciper. De traditionella metoderna har sitt ursprung i olika bladvapen. De moderna metoderna har utvecklats i praktiskt självförsvarssyfte och applicerar de traditionella rörelserna på andra tillhyggen. Allt bottnar dock såklart dock i kamp, mellan en eller flera motståndare.
Oavsett om man är intresserad av att lära sig självförsvar, motionera och förbättra sin fysik och koordination eller helt enkelt ta del av gamla kamptraditioner och föra arvet vidare så finns det möjlighet till det inom Kombatan.

En summering av de komponenter inom systemet som vi anser är väldigt viktiga:

  • Självförsvar
  • Tradition
  • Kamp

Kombatan i Göteborg

Vi tränar med två käppar, en käpp, svärd och kniv, knivförsvar, kniv mot kniv, kort käpp, tillhyggen och lång käpp. Vapnen som används blir en förlängning av armarna och vi använder samma utgångspunkt i vår vapenlösa träning. Mano Mano är vår vapenlösa närkamp där vi attackerar med armbågar, slag och sparkar från olika vinklar. Vi tränar försvar med kontringsattacker, balansbrytning, kast, svep, lås och effektiva distraktioner som hjälper oss att kontrollera motståndaren.

I våra övningar fokuserar vi på att instinktivt reagera och agera utifrån situationen som uppstår. För att förbättra och förstärka vår timing och reaktion använder vi flöde (rörelse utan avbrott) som grund i vår träning.

Träningspassen

De flesta pass börjar med uppvärmning och övergår sedan till teknikträning, följt av mer fysiska övningar och till sist nedvarvning. Exakt hur passen är upplagda varierar lite beroende på instruktör, lokal/plats och typ av fokus för det passet. I och med att vi har flera olika delar inom vårt system  (se ovan) vilka fördelas på de vapen som används så försöker vi variera och fokusera på olika delar under olika pass.

Vapen i början

Träning i den här stilen är till stor del vapenbaserad och kräver ganska snart att var medlem införskaffar sig ett par rottingkäppar. För de som fortsätter träna krävs efter någon termin även en träningskniv, en dulo och Espada y Daga (svärd och kniv). Vapen finns till försäljning inom klubben.